fredag 15 juli 2011

Fredag

Mulen dag och jag drog iväg till kolonin för att hinna klippa gräset på allmänningen innan regnet började.
Tur som en tok.......när jag klippt klart och var på väg att ställa in gräsklipparen........då kom regnet.

Det regnar nu också ..ett strilande fint regn...precis som jag vill ha det så det sakta men säkert rinner ner i jorden. Vi behöver mycket regn för det är väldigt torrt.

Bondepraktikan för juli
Regn i andra hälften av juli är gärna ihållande. Vad juli och augusti inte kokar kan september inte steka. Åska i denna månad bebådar gott kornår men stor sjuklighet bland kreaturen. Juli motsvarar i fråga om väderleken januari. Den vecka i juli, som både i gamla och nya almanackar börjar med Fredrik och slutar med Kristina, kallas, som bekant, "fruntimmersveckan" och brukar i allmänhet vara regning. I denna månad ingår "hunddagarna" (rötmånaden).
Märkesdagar:
Marie besök (numera Rosa) den 2:a. Sådant vädret är på denna dag, fortfar det att vara i 40 dagar därefter.    -Margaretadagen den 20:e. Regn på denna dag tycker lantfolket inte om, enär man då väntar svår bärgning och nötterna skadas. Det heter skämtsamt: "Greta väter i nöten"    -Magdalenadagen den 22:a Magdalena gråter gärna.    -Emmadagen 23:e klar och varm men ej kvalmig lovar ett gott år.  --Jakobsdagen 25:e varm och klar bådar en kall jul.  --Sjusovardagen 27:e Om det regnar denna dag, kommer det att regna i 7 veckor

Nu blir det att kolla de här dagarna och se vad som väntar. :-)

3 kommentarer:

 1. Vi hade också regn igår. Men i dag har solen varit framme nästan hela dagen. Det var mycket i bondepraktikan som man ska veta. Allt förstår jag inte heller.

  SvaraRadera
 2. Du verkar ha det så mysigt på din kolonilott. Roligt att läsa bondepraktikan.
  Ha de bra/Elsa

  SvaraRadera
 3. Bondepraktikan är kul att läsa. Ibland stämmer det faktiskt också.

  SvaraRadera