fredag 7 januari 2011

Äntligen

har jag kommit igång med sjalen i näverstickning eller konststickning som det också kallas. Jäterolig att sticka för man måste läsa noga i beskrivningen så man inte börjar på fel håll för då blir det inte roligt.

I helgen ska jag sticka så mycket som möjligt på den för jag vill ha den fort klar. Det ska ju inte bli så vackert väder så det finns tid för mycket innegöra och då åker stickningen fram ofta.

Ja, nu vet ni vad jag gör i helgen och tid att sitta framför den här skärmen blir det inte så.......Ha en riktigt skön helg allesammans.

söndag 2 januari 2011

Två

mössor har jag hunnit göra nu på nya året. Mönster från Drops design, lätt att följa. Den vita är lite omgjord i mönstret men grundmodellen är densamma.

Bondepraktikan för januari

Om januarikölden mildras, kommer snö, men faller dagg och dimma, kommer tö. Är månadens början och slut vackra, kan man hoppas på ett gott år. Dansar myggen, blir det svårt foderår. Är januari varm, blir skörden arm. Om gräset växer i januari, blir det så mycket sämre när det bör växa. Mycket regn i januari ger ingen välsignelse av nästa skörd, Så länge lärkan sjunger före kyndelsmässodagen (den 2 febr), så länge tiger hon efter denna dag. Dimma i januari ger en våt vår. Om det är dimmigt från jul till heliga tre konungars dag (trettondagen), blir det mycket sjukligt under det året. Åska i januari bebådar ett fruktbart år, men även storm och krig.

Märkesdagar:
Nyårsdagen. Det är en gammal tro at allt som denna dag hnder någom kommer att ske under det påföljande året. Om solen skriner klart eller hinlen är röd på nyårsdagens morgon betyder det oväder och krig. Lika många dagar nyårsnyet döljs under molnen, lika många dagar ska säden ligga i jorden innan den kommer upp. Om aftonstjärnan (Venus) går före nyet, bebådar det god årsväxt, men går nyet före stjärnan betecknar det dyr tid.----Vincentiusdagen (den 22). Om denna dag är klar betyder det gott och fruktbart år. ---- St Pauli dag (den 25). Är denna dag klar, betyder det god årsväxt.  ----
Om "De tolv juldagarna" (25 dec - 5 jan) Enligt bodepraktikan ska man av dessa dagars väderlek kunna sluta sig till väderleken under hela det kommande året. Sådant vädret är på juldagen, sdant blir det också i januari, sådant det är den 26 dec så blir det i februari osv.

Ja, vad ska man tro idag om detta. Vi har ju växthuseffekten nu, den fanns ju inte när detta var "sanning". Kul att kolla varje månad i alla fall. 

GOTT NYTT ÅR

önskar jag er alla som tittar in här.

Jag har börjat kvickna till ordentligt nu efter lunginflammationen. Börjat med promenader också men ack vad jobbigt det var i början, att andas. Nu är det mycket bättre även om jag går i ultrarapid ännu.

Hoppas ni alla haft en fin jul- och nyårshelg. Nu ligger 363 oskrivna blad framför oss. Nu gäller det att fylla dem med det man gillar bäst.

Må så gott