fredag 15 juli 2011

Fredag

Mulen dag och jag drog iväg till kolonin för att hinna klippa gräset på allmänningen innan regnet började.
Tur som en tok.......när jag klippt klart och var på väg att ställa in gräsklipparen........då kom regnet.

Det regnar nu också ..ett strilande fint regn...precis som jag vill ha det så det sakta men säkert rinner ner i jorden. Vi behöver mycket regn för det är väldigt torrt.

Bondepraktikan för juli
Regn i andra hälften av juli är gärna ihållande. Vad juli och augusti inte kokar kan september inte steka. Åska i denna månad bebådar gott kornår men stor sjuklighet bland kreaturen. Juli motsvarar i fråga om väderleken januari. Den vecka i juli, som både i gamla och nya almanackar börjar med Fredrik och slutar med Kristina, kallas, som bekant, "fruntimmersveckan" och brukar i allmänhet vara regning. I denna månad ingår "hunddagarna" (rötmånaden).
Märkesdagar:
Marie besök (numera Rosa) den 2:a. Sådant vädret är på denna dag, fortfar det att vara i 40 dagar därefter.    -Margaretadagen den 20:e. Regn på denna dag tycker lantfolket inte om, enär man då väntar svår bärgning och nötterna skadas. Det heter skämtsamt: "Greta väter i nöten"    -Magdalenadagen den 22:a Magdalena gråter gärna.    -Emmadagen 23:e klar och varm men ej kvalmig lovar ett gott år.  --Jakobsdagen 25:e varm och klar bådar en kall jul.  --Sjusovardagen 27:e Om det regnar denna dag, kommer det att regna i 7 veckor

Nu blir det att kolla de här dagarna och se vad som väntar. :-)

tisdag 12 juli 2011

måndag 11 juli 2011

Måndag igen

tiden går alldeles för fort. Tycker inte att jag hinner med varken med kolonin eller handarbeten.

Fick regn i går i alla fall så nu blir det att börja om med rensningen. Har ett par "surdegar" som måste ordnas.

Torsdag och fredag var det Handelns dagar i Hudik och GladaHudik Stickorna satt utanför Manuffen, som numera säljer garn också, och stickade och gjorde reklam för affären och oss själva. Kul.
Annars är det kolonin som gäller fram till sena kvällen och sen är jag för trött för att orka sticka något. Några varv på strumpskaft är väl vad jag åstadkommer allt emellanåt.

Klematis på södersidan av det blivande växthuset